Незламний поп-панк: відродження української каліфорнії

Нам говорили, що український поп-панк помер: ФЛІТ та його їжачок – вже не той, Серцевий Напад не виступає, а дядько Кумар з гурту 1914 готовий проклянуть кожного, хто попрохає його увімкнути чи заспівати пісню “Скінхед Вася”, з групи “Тостер”.

Нам говорили це, відштовхуючись від реальності, котра існувала до 24 лютого 2022 року. Однак сьогодні – нова реальність. І в цій реальності український поп-панк починає своє Відродження, а ми з вами – стаємо його свідками.

Тож давайте про це і поговоримо!

 

Чому важливий поп-панк?

 

Поп-панк – це той самий панк-рок, тільки музика трохи легша, мотиви більш актуальні для радіоефірів, а слова – будуть зрозумілі кожному. Бо ж поп-панк – про кожного з нас: підліткове кохання, молодість, пригоди, мандрівки, смішні життєві історії.

Поп-панк – весела та лірична музика, що підіймає настрій, дає надію, веселить. Тому в такі важкі часи він особливо цінний.

Поп-панк легко поєднується з іншими стилями – хардкором, металом, хіп-хопом і при цьому завжди залишається поп-панком.

Поп-панк є доволі перспективним з комерційної думки. В США поп-панк гурти Blink-182, Green Day і тому подібні – збирають стадіони, продають тонни футболок, плакатів та значків, а прослуховування на стрімінгах набирають шалених рейтингів.

Однак, в Україні комерціалізувати поп-панк змогли лишень декілька гуртів і то було в дуже далекому минулому. Це той самий ФЛІТ трохи в комерцію грав той самий Серцевий Напад, ну й кілька андеграундних гуртів коштом міцного ком’юніті мали стабільних пару гривень зі своїх виступів та дисків.

Мітрій з гурту Серцевий Напад

Мітрій з гурту Серцевий Напад, який грав український поп-панк

Тому легкість, позитивність, універсальність та комерційний потенціал кажуть нам: поп-панк – це дуже і дуже важливо, така музика життєво-необхідна.

Тож зараз розповімо Вам про одного артиста який розпочав відродження поп-панку в українській культурі.

 

Незламний: потужна віра в ЗСУ

 

Андрій, фронтмен поп-панк проєкту НЕЗЛАМНИЙ якось написав пісню про спілкування з російською дівчиною. Спілкування закінчилося тим, що він її послав та заявив, що його дівчина – ЗСУ.

Цю історію він розповів мелодійним вокалом, поклавши його на приємні акорди та розважальні ритми поп-панку.

Пісня вийшла доволі проста, однак в цьому і головний кайф: ми всі втомилися від складного, нам потрібні вихідні, аби відпочити, набратися сил та потанцювати під просту музику.

Проста музика – це те, чого нам всім бракувало останні роки. Філософія, психологія, мотивація – на тренінгах, ютубі, в книжках та підручниках, а проста музика – це наш острівець свободи, розвантаження, наше місце сили.

І коли проста музика поєднується з актуальними темами, то від цього виграють всі.

 

Слова пісні “Дівчина ЗСУ” – про любов до нашого війська, про великий респект дівчатам, котрі служать в армійських лавах. І це слова підіймають ту важливу жіночу тему, наближаючи нас до ідеалів, за які воюють українці: свобода, рівність чоловіків та жінок, сестринство та братерство.

 

Проста музика, розважальна подача, серйозна тема – три головних секрети цієї пісні.

 

Раша тудей – я сатаніст-гей

 

Якщо подивитися і прочитати російські ЗМІ, то виявляється – всі українці тут нацики, геї в негативному контексті, сатаністи, бандерівці.

Про цей метафізичний крінж кремлівських медіа співає НЕЗЛАМНИЙ у своїй другій пісні “Сатаністи”:

 

Рашка зробила з мене фашиста, неонациста та сатаніста – цитуємо приспів треку.

 

Андрій розповідає історію про те, як він раніше заходив на російські сайти, споживав московську культуру, а тепер – відмовився від того лайна і віддає останні кошти на ЗСУ, щоби те лайно не лізло в українську природу, до українських людей та в український інформаційний простір.

Настрій синглу дуже влучно передають строки вірша Мирослава Вересюка «Гадаєш ти мене образив?»:

«Гадаєш ти мене образив,
Коли бандерівцем назвав?
Скажу тобі на це одразу –
Я ним не був! Тепер вже став!»

 

Про це журнал Артефакт дізнався із пресрелізу до синглу “Сатаністи”, в якому є цікава інформація про контекст поп-панк проєкту “Незламний”. Але про це – вже незабаром ви прочитаєте в іншому матеріалі.

А наприкінці треку лунають такі слова:

 

“Батько наш Бандера – Україна мати!
Ми за Україну – буде воювати!”

 

Слова, які нас об’єднують. Слова, які зрозумілі та близькі майже кожному з нас. Прості слова, які прокладають дорогу до Відродження.

Відродження України та українського поп-панку. І це відродження – вже почалося! Трек “Сатаністи” виходить 28 березня!

 

Роман Коржик, журнал Артефакт

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *