Пісні про Київ

Про столицю України написано чи не найбільше композицій. Адже саме тут, у місті каштанів, починались неймовірні історії творчості, кохання та багато чого прекрасного у творців музики. Тож підбірка пісень про Київ у матеріалі Мар’яни Панчак. 


 

 

Києве мій – Юрій Гуляєв

 

Як тебе не любити,  Києве мій…

Історія появи цієї пісні на світ розпочалась із політичного замовлення. 

Тодішня радянська влада доручила написати пісню про Київ за дуже стислий термін. І ось двоє авторів, Ігор Шамо та Дмитро Луценко, написали слова та музику. Мало кому відомо, що мелодія  до пісні “Як тебе не любити, Києве мій” була написана Шамо за одну ніч. А от слова придумувались аж  місяць, у поета Дмитра Луценка  ніяк не з’являвся останній рядок, але одного разу автори прогулювались вулицями Києва і почули крадькома розмову закоханої пари, де юнак промовляв до дівчини: “Як тебе не любити”.  Луценко в ту ж мить завершив приспів. Справились вони на відмінно, написавши справжній гімн своєму місту.

Прем’єра пісні відбулася на день міста Києва 28 травня 1962 року. Її заспівав тодішній соліст Київського оперного театру Юрій Гуляєв під супровід оркестру, згодом – відомий тенор Костянтин Огнєвий. 

З листопада 2014 славнозвісна композиція стала офіційним гімном Києва, а під час святкування дня Києва 30 травня 2015 року  на Софіївській площі було встановлено всеукраїнський рекорд із наймасовішого виконання даної композиції. Три тисячі киян співали “Як тебе не любити, Києве мій”.

 

Souljust – Київ

А так звучить пісня про Київ у 2022. Талановитий виконавець Дмитро Баскавов  під псевдонімом Souljust  випустив  композицію, у якій чарівно описав вечірню столицю.

 

Tember Blanche – про Київ

 Трек про історію кохання на Дніпрі та Подолі від цьогорічних фіналістів  Нацвідбору Євробачення, молодого за своїм складом гурту –Tember Blanche.

 

Tony Tonite feat. Gaitana – Києве мій

“Як же тебе не любити, адже ти в серці назавжди, я можу вічно дивитись як квітнуть каштани твої…”

Прониклива пісня-зізнання у любові рідному  місту від Tony Tonite та Gaitana.

 

 

DZIDZIO – Я люблю тебе, Київ

 

 

“Я старався тобі сподобатись, вчився, дивився на людей, які були безумно закохані в тебе, бо з тобою вони мали можливість реалізувати СВОЇ МРІЇ. Чесно, все, що я не робив, з твого боку до мене не було жодної уваги. Тому одного разу я стиснув сильно зуби й пообіцяв собі, я тебе завоюю”.

 

Саме так описує свою місію завоювати столицю відомий український співак Dzidzio. Тож на знак вдячності Києву артист подарував йому пісню. 

 

Павло Зібров – Хрещатик

 

Ми не могли не згадати всім відому пісню Павла Зіброва про найкоротшу головну вулицю усіх столиць Європи магічний Хрещатик. Адже саме вона є піснею, яку співало ціле покоління українців свого часу.


Друзі! “Артефакт” – це незалежний журнал про культуру, історію, суспільство. Нас ніхто не фінансує. Тому підтримайте авторів. Тут посилання на платіж через монобанк. Дякуємо!

А це карта приватбанку:

4149 4991 1010 5317

А ще у нас є свій магазин крутих футболок на історичну та культурну тематику. Ви можете придбати футболку, светр чи горнятко й цим підтримати наш журнал!

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *