1600 років. У Ізраїлі школярі знайшли рідкісну золоту монету

Четверо старшокласників з кібуца Іфат під час тренування в Ізреельській долині виявили на землі блискучий предмет, який виявився рідкісною монетою. 


Після бесіди з викладачем старшокласники звернулися в Управління старожитностей. Там монету швидко ідентифікували як солід, викарбуваний в Константинополі в період правління імператора Феодосія II, повідомляє ізраїльський сайт Вести.

Ізраїльським фахівцям вдалося з достатньою точністю встановити дату карбування монети – золоті соліди такого зразка випускалися в обіг з 420 по 423 рік н. е. Таким чином, вік монети – близько 1600 років. Монета виявилася не тільки стародавньою, але й рідкісною. Як пояснила доктор Габі Біховскі, експерт Управління старовини з питань нумізматики, солід такого зразка виявлений на території Ізраїлю вперше, передає НВ ТЕХНО. 

Монета, найденная школьниками. Фото: Нир Дистельфельд, Управление древностей

На лицьовій стороні монети викарбувано зображення імператора, обрамлене його титулом. На реверсі (зворотному боці) – крилата фігура жінки з хрестом в руці. Це алегоричне зображення, яке часто зустрічається на візантійських монетах, відомо як “Вікторія” (перемога).

Ревний християнин, Феодосій II переслідував послідовників інших релігійних вчень. За його наказом були зруйновані античні святині в Олімпії і віддані вогню праці філософів-неоплатоників.

Солід – (від латинського solidus – твердий, міцний, масивний) – золота монета вагою 4,55 г, введена в обіг в 309 році н. е. римським імператором Костянтином. Тривалий час залишалася основною монетою і грошово-лічильної одиницею Римської імперії, а потім Візантії.

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *