Що їли у Середні віки

Розглядаючи середньовічні гравюри або читаючи літературу цієї епохи, у нас мимоволі виникає питання про те, яким чином європейці організовували свій непростий побут. Що їди у Середні віки, які страви мали найбільше поширення, чи різнилася їжа для селян і знаті. Записи середньовічних хроністів, ілюстрації та історичні дослідження допомагають пролити світло на багато аспектів, пов’язані з середньовічною кухнею.

Овочі

Зелень найчастіше вживалася в сирому вигляді (цибуля різних сортів, квасець, петрушка). Моркву найчастіше відварювали з шматками м’яса, а бобові культури їли у величезних кількостях, особливо в селянському середовищі, просто відварюючи їх.

Особливою любов’ю користувалася малина і дика полуниця. У садах вирощували вишню і сливу.

 

М’ясо

Яловичина і свинина вживалася як окремо, так і в якості начинки для пирогів. У них часто додавали сир.

Багаті люди їли плоскі білі короваї з пшеничного борошна, а сільські жителі задовольнялися хлібом з житньої муки.

У часи голоду хліб замінювали гороховими коржами, куди додавали овес, лісові жолуді. З сочевиці варили кашу, попередньо її вимочуючи.

Молоко

Молоко і його похідні частіше були їжею для селян, а не для багатих городян і знаті. Міські ремісники могли снідати рибою, хлібними коржиками, елем або сиром, обідали гарячим м’ясом, часто варили суп.

Вечеряв більш простий народ зазвичай тим, що залишалося від сніданку і обіду.

Що їли багаті

Середньовічна знать могла харчуватися більш різноманітно, не тільки яловичим і свинячим м’ясом. У раціон багатих людей входила вся дичина без винятку. Відомо, що дворяни самі любили полювати і влаштовували з полювання цілі гри або святкові заходи в чиюсь честь.

У середу, п’ятницю і суботу побожні дворяни завжди постили, тому їм доводилося задовольнятися рибою (найчастіше це були щуки і коропи).

 

Хавка бідноти

Бідне населення не могло дозволити собі здобрювати м’ясо спеціями, але вони були доступні знаті і середньозаможній верстві населення. На європейський континент вже був завезений цукор з тростини, також не втрачав своєї популярності і мед. Вартість мигдалю, кориці, гвоздики і перцю була дуже висока.

Цікаві факти

Одним з цікавих складових застілля у знаті були хлібні тарілки – тренчери. Їх не з’їдали, вони служили підставками для решти їжі, а нарізали тренчери слуги. Після трапези їх разом із залишками іншої їжі і соусів віддавали бідним або твариною. Випікалися вони з дуже грубої муки – спеціально для того, щоб ставити на них їжу було зручніше.

Якщо знать могла дозволити собі їсти м’ясо майже щодня, селяни «розживалися» м’ясом куди рідше. В основному, вони харчувалися житнім хлібом і овечим сиром, горіхами, ягодами і фруктами. Гаряче в селянських сім’ях подавалося тільки раз в день: зазвичай це була юшка з зерен, куди додавалися овочі, а у свята – м’ясо.

Цікавий факт: середньовічні лікарі вважали, що двох прийомів їжі в день буде досить для всіх верств населення. Це, на їхню думку, запобігає переїданню і проблемам зі здоров’ям. До того ж постійно підтримувати вогонь вдома було дуже важким заняттям.

Також лікарі Середньовіччя радили сідати приймати їжу повторно тільки в тому випадку, якщо людина відчуває почуття голоду. Це означало, що більш рання їжа вже перетравилася. Якщо людина починала трапезу, коли з’їдена раніше їжа перетравитися не встигла, це вважалося шкідливим.

Може бути, і нам слід прислухатися до подібних порад, щоб не переїдати.

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *