Пивоваріння Стародавнього світу. Давньоєгипетське пиво

З усіх алкогольних напоїв, мабуть, чи не найбільшу популярність має пиво. Цей напій тісно асоціюється з Західною та Центральною Європою – Німеччиною, Чехією, Великобританією та Ірландією.

Втім батьківщину пива варто шукати не на півночі, а на півдні – в Африці, а точніше, у Єгипті.

Там воно набуло популярності ще задовго до Різдва Христова.

Пивовари за роботою

Точніше, навіть не так. Пиво найпершими, скоріше за все, почали варити шумери Месопотамії  (згодом і вавилоняни) та населення західного Ірану. Напій згадується в текстах написаних на шумерських глиняних табличках в 3500 – 2900 роках до н.е.. Але найбільшу популярність серед народів Стародавнього світу воно завоювало саме у єгиптян.

В єгипетських джерелах пиво згадується з 3000 року до нашої ери.

Де готували пиво в ті часи?

Скоріше за все, в ті часи напій виготовляли в домашніх умовах. До цього висновку підштовхує той факт, що археологи так і не знайшли залишків стародавньої пивоварні тих часів. В кожному з будинків тодішнього люду були печі та керамічний посуд, в тому числі і для рідини. Відомо також, що і шумери і єгиптяни вирощували злаки, а, отже, могли варити пиво вдома. Втім може бути і так: археологи знаходили рештки пивоварень, але не відрізнили їх від пекарень.

Дуже швидко виробництво пива набирає великих обертів. Тоді з’являються перші «промислові комплекси», що займаються пивоварінням. І батьківщиною централізованого пивоваріння стає саме Єгипет. Біля деяких з цих комплексів знайдені зображення, які розказують про процес приготування пива.

Напій йде в маси.

Для чого готували пиво?

Перш за все, звісно, для того щоб пити. Спочатку на свята, а згодом і у звичайні дні. Його пили всі: еліта, воїни, робочі на будівництві пірамід, раби. Але крім того його ще використовували в релігійних церемоніях. Вавилоняни та єгиптяни приносили пиво в дар богам. До речі, в цього напою були і свої покровителі серед богів. У Вавилоні це була богиня Нінкасі, а в Єгипті вважали, що пиво вигадав бог Осіріс.

Осіріс

А цариця Нефертіті, нібито сама займалася приготуванням пива (в Тель-ель-Амарні знайдені зображення цариці за не царською роботою – проціжуванням пива через ситечко).

Яке пиво пили давні єгиптяни?

В Стародавньому Єгипті варили близько 17 видів пива (темне, світле, ячмінне, пшеничне, різної міцності та смаку). Найвідомішим був сорт солодкого та міцного пива під назвою «хек».

До пива додавали спеції – аніс, шафран та інші, а інколи, навіть, мандрагору.

Дехто в Єгипті навіть вважав, що цей напій подовжує життя.

Нефертіті

Згодом пиво поширилося по всій Європі. Напій став дуже популярним серед римських легіонерів. Так до наших днів дійшли відомості про прохання вояків прислати в гарнізон нову партію напою, бо попередню вже випили.

Окремо від Європи пивоваріння розвивалося в країнах Америки. Так археологи знайшли свідчення того, що в давнину в Перу готували пиво з плодів ліан (та й зараз там такий напій дехто продовжує готувати).

Вадим Патик

Facebook Comments

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *