Україна створила росію... Чи то політика, чи то стартап, чи бізнес - усе завжди має якусь ідею. Але самої ідеї - замало, потрібні засоби для її розповсюдження.

Як Україна створювала нову росію: принесення модернізаційних ідеологій на московські болота

Україна створила росію…

Чи то політика, чи то стартап, чи бізнес – усе завжди має якусь ідею. Але самої ідеї – замало, потрібні засоби для її розповсюдження.


Одним з найбільш зручних та ефективних інструментів поширення будь-якої ідеї – медіа. Сьогодні медіа – це соціальні мережі, видання. Років 150 тому, медіа – це друковані газети, журнали, книги.

У 19 столітті марксизм, соціалізм, соціал-демократія були ідеями модернізації суспільства. Суть цих ідей можна звести до того, що є робітники й селяни, котрі мають обмежені політичні права, їм не належать засоби виробництва, тому потрібно змінювати такий тип людських відносин, бо інакше – світ загине.

7 листопада 1917 року внаслідок силового перевороту до влади у росії прийшла політична партія більшовиків, яка просувала такі ідеї.

А хто ж ці ідеї на територію російської імперії приніс? Звісно ж, Україна..

Першим популяризатором Карла Маркса був український економіст Микола Зібер. 1871 року він захистив дисертацію з економіки, в якій розглядав філософію марксизму. Саме після Зібера про марксизм посади говорити у Києві, а потім вже у Петербурзі, Москві.

Як Україна створювала нову росію: принесення модернізаційних ідеологій на московські болота

Як Україна створювала нову росію: принесення модернізаційних ідеологій на московські болота

Більшовики з’явилися після розколу російської соціал-демократичної робітничої партії (РСДРП), яка отримала більшість на 2-му з’їзді 1903 року.

Розколи – нормальна річ для молодих партій початку 20 століття. Так, Радикальна Українська Партія розпочалася на кілька угрупувань, зокрема на Українську соціал-демократичну спілку (УПСС).

Але не розколом єдиним. УПСС вирішили приєднатися до російських лівих РСДРП. І саме українські ліві видавали у Львові до 1908 року газету Правда. Після 1908 року ця газета стала російськомовною та перейшла під редагування Лева Троцького.

Пізніше саме ця газета Правда стане головним медіа більшовиків, а згодом – головним виданням СРСР, яке брехатиме про Голодомор…

Як Україна створювала нову росію: принесення модернізаційних ідеологій на московські болота

Як Україна створювала нову росію: принесення модернізаційних ідеологій на московські болота

 

Марксизм був модернізаційною ідеєю. Українські марксисти хотіли щоби Україна постала як окрема, незалежна держава, яку у своїй праці “Україна Irredenta” проголосив та обґрунтував галицький марксист Юліан Бачинський.

Мало того, що саме українці принесли цю ідею в російську імперію, та росіяни ще й вкрали у наших газету Правда.

 

Інша модернізаційна історія така: український професор Феофан Прокопович переконав Петра I перетворити московське царство на російську імперію. Це сталося. Українська Гетьманщина після того втратила автономію.

Україна завжди приносила модернізаційні ідеології на московські болота. Потім росія робила реальний розвиток і прогрес, а ми – отримали смерть, голод, втрату автономії та незалежності.

 

Сьогодні різного роду Арестовичі топлять за російську мову та говорять нею з однією метою: вони бачать себе новими модернізаторами старої росії. Вони хочуть заняття цю нішу, бо це прибутково та ще й в історію увійти можна.

Але нам потрібно вийти з цієї історії, бо справжня модернізація росії – це її розвал, розподіл на незалежні національні держави.

 

Друзі! Дякуємо, що читаєте нас! Поділіться цим дописом, аби про правдиву історію дізналося більше людей.
Нам потрібна Ваша підтримка, аби надалі проводити історичні дослідження та публікувати нові матеріали.

Підтримайте журнал Артефакт!

Моно: 5375 4141 3251 9074

Приват: 4149 4991 1010 5317


Друзі! “Артефакт” – це незалежний журнал про культуру, історію, суспільство. Нас ніхто не фінансує. Тому підтримайте авторів. Тут посилання на платіж через монобанк. Дякуємо!

А це карта приватбанку:

4149 4991 1010 5317

А ще у нас є свій магазин крутих футболок на історичну та культурну тематику. Ви можете придбати футболку, светр чи горнятко й цим підтримати наш журнал!

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *