Вибори в Австрії: чому вони так рано та до чого тут Росія

29 вересня в Австрії відбулися позачергові парламентські вибори. Виборчі дільниці відчинилися о 8:00, зачинили їх о 17:00 за київським часом.


Причиною виборів став скандал навколо відео, оприлюдненого у середині травня. На відео видно, як віцеканцлер та водночас лідер партії свободи Хайнц-Крістіан Штрахе у 2017 р. веде переговори з нібито племінницею російського олігарха. Жінка пропонує політику гроші та підтримку на виборах в обмін на окремі послуги Хайнца-Крістіана.

Після скандалу політик подав у відставку, а колишній Федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц виступив за проведення дострокових виборів.

Саме консервативна народна партія Курца, як повідомляє BBC, є фаворитом виборів. За даними екзит-полу, партія може очікувати на 33% голосів виборців.

На друге місце претендують «Австрійська партія свободи» та соціал-демократи.

Для України перемога народної партії чи «Австрійської партії свободи» є не найкращим варіантом, адже обидві партії є лояльними щодо Росії. Зокрема остання партія активно підтримує анексію Криму країною-агресором.

На позачергових парламентських виборах в Австрії найбільше місць отримала Австрійська народна партія із лідером Себастіяном Курцем, колишнім канцлером, пише Радіо Свобода

Деталі: Досі не відомо, хто стане партнером в коаліції із консервативною Австрійською народною партією.

За ще не повними попередніми даними, підтримка партії екс-канцлера становить близько 38%.

Лівоцентристи, Соціал-демократична партія Австрії, здобувають 21,5%, ультраправі популісти, Партія свободи Австрії, отримують понад 17%, що на 9% менше ніж на минулих виборах 2017 року.

Також до парламенту проходять “Зелені” і ліберальна партія “Неос”  із підтримкою у понад 12% і понад 7% відповідно.

Наразі ще не враховані голоси віддані поштою.

Софія Костюк

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *