Нове мистецтво. Львівська художниця створює картини з бинтів

Портрети Тараса Шевченка, Василя Сліпака, героїв Азовсталі та львівських хіпі…з бинтів. Так, вам не почулося, з бинтів. Нову мистецьку техніку винайшла львівська художниця. Як вона це зробила – читайте у нашому репортажі.

У артцентрі, що у бібліотеці на Теофіла Окуневського, 3, яка працює під егідою Львівської муніципальної бібліотеки – людно. На календарі 28 березня й галерея, що розмістилася в тому просторі – майже ювіляр. Їй скоро виповниться 10 років. Спочатку називалася “Галерея 5”, бо команда бібліотекарів планувала робити лиш п’ятірку виставок молодих митців та мисткинь. Але команда артменеджерів на чолі якої сьогодні працює Галина Труш, активно працювала й сьогодні там відбуваються виставки майже щомісяця.

Цього разу – відкрилася нова виставка “Зцілення поглядом”. Львівська художниця Наталія Бугайова-Гуменюк винайшла новий стиль мистецтва – ганчбинт. Якщо просто й коротко, то з ганчір’я використаних бинтів пані Наталія перетворює як на абстракції, так і на конкретні портрети конкретних людей.

У бібліотеці на Окуневського мисткиня виставила портрети Тараса Шевченка, багатьох сучасних героїв війни: бійців Азовсталі – Редіса, Волину, Пташку, Михайла Діанова.  Також у її колекції герой Правого Сектору Скальд, ну й звісно – культові львівські хіпі, зокрема – Алік Олісевич.

Бинт – нестандартний матеріал для творення картин. Він прозорий, має глибину. Коли я показала цю ідею своїм друзям, то вони сказали, що ніколи й ніде такого не бачили. Ми почали шукати в інтернеті приклади – й справді, такого ще ніде й ніколи не було, – розповіла пані Наталія.

Художниця розмальовує частину бинтів фарбою, а частину використовує в початковому стані.

 

Ще під час першого коронавірусного карантину пані Наталія втратила роботу, проводила багато часу вдома і замкнутий побут квартири став джерелом нової творчої ідеї: ганчірка, котра лежала на столі була схожою на барельєф і художниця подумала, що з цим можна працювати й експериментувати.

Згодом львів’янка взяла бинт як матеріал для роботи, бо він краще піддається деконструкції.

Зцілення поглядом. Саме так називається нова виставка Наталії Бугайової-Гуменюк. Вона триватиме до 28 квітня у приміщення артцентру бібліотеки на Окуневського, 3.

Публікація виходить в рамках проєкту Artefact Libroom. Це новий медіа-ресурс про літературу, читання та бібліотеки, який спільно творять Культурно-історичний центр Артефакт та Львівська муніципальна бібліотека.

Друзі! Дякуємо, що читаєте нас!

Нам потрібна Ваша фінансова підтримка, аби далі робити контент, який популяризує Україну та бореться з російськими міфами, маніпуляціями та неправдою.

Моно: 5375 4141 3251 9074

Приват: 5168 7456 1163 3030

 

Ось лінки для миттєвих переказів, якщо не хочеться копіювати номера карток:

Клікай сюди, якщо карта моно. 

Натискай тут, коли приват. 

Раптом хочете підтримати через PayPal, то ось реквізити: romankorzhyk90@gmail.com

А ще у нас є крутий інстаграм – підпишіться, будь-ласочки:

 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Artefact – історія та культура (@artefact.journal)

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *