Жінка Мономаха: остання англосаксонська принцеса

Жінка Мономаха: остання англосаксонська принцеса

От знову ці англосакси. Що вони роблять в нашій історії? Звідки взялися? Що робили вдома у Володимира Мономаха

Ви точно знаєте, що князь Ярослав Мудрий, якого бачите на купюрі номіналом дві гривні, був тестем Європи. Повидавав своїх дочок за принців, королів й тішився собі.

Але шлюбна дипломатія працювала й в іншу сторону: західні королеви та принцеси не раз ставали жінками українських середньовічних князів.

Ця історія про Гіту Гарольддоттер, яка була жінкою Володимира Мономаха, ходила в хрестовий похід, молилася за свого сина, на якого напав ведмідь та допомагала чоловікові боротися з корупцією.

Вйо до читання!

 

Жінка Мономаха: остання англосаксонська принцеса

Жінка Мономаха: остання англосаксонська принцеса

У списку діянь Володимира Мономаха цілком можемо розмістити такий пасаж: налагодив міждинастичні зв’язки Києва з Візантією, Англією, Швецією, Норвегією, Данією, Німецькою імперією, Угорщиною.

При чому він як діток в Європу віддавав, так і жінку кохану мав з Англії. Її звали Гіта Вессекська. Чому вона Гіда і чому Вессекська?

Гіта бо її так назвали батьки.

Її татусь – король Гарольд II увійшов в історії, як останній англосаксонський король, бо після нього Вільгельм, той, що правив норманами, підкорив Англію та назавжди змінив її історію.

До нашої ери на території сучасної Англії жили брити – це такі кельтські племена.

На початку нашої ери частину території бритів захопила Римська імперія. У 4-5 столітті на острів пливуть германські племена – юти, англи та сакси. Вони відвойовують ці землі у римлян і згодом створять аж 7 англосаксонських королівств:

Кент
Норфолк-Саффолк або Східна Англія.
Мерсія
Нортумбіря
Ессекс
Сассекс
Вессекс

 

Як ви вже здогадалися, Гіда, а вірніше її рід – родом з королівства Вессекс, тому вона Вессекська. Та є історики, які пишуть що вона з Мерсії. Тому це питання ще треба дослідити.

Але як то так, якщо сьогодні дівчина родом із Золочева або Стрия, то вона ж не Золочівська, не Стрийська, вона має прізвище. Яким було прізвище у жінки Володимира Мономаха. У частини германських народів була традиція давати прізвище таким чином: якщо тебе звати Свен, а твого батька звали Гарольд, то ти Свен Гарольдсон. Сон – з давньоанглійської син, а донька буде – дотер. Тому якщо Гіда була донькою короля Гарольда, то її прізвище має звучати як Гарольддоттер.

Тому мене трохи коробить від того, що в українських історичних джерелах, книгах, статтях пишуть що вона – Гіда Гарольдівна. Ну так не варто робити, бо прізвища ж не перекладаються. Якщо Ден Браун – це Ден Браун, то ми ж не пишемо – Денис Коричневий. Він у нас Ден Браун, тому й Гіда у нас не Гарольдівна, а Гарольддоттер.

 

Коли її батько програв битву біля містечка Гастінгс і англосаксонську державу було завойововано норманами, Гіта була змушена мігрувати у Данію, бо там був король Свен Естрідсен, її родич.

Містер Естрідсен вирішив не утримувати бідну Гіту і як тільки їй стукнуло 14, видав англосаксонську принцесу за Володимира Мономаха. Так, раніше одружували у 14 років. Нашому князеві тоді стукнув 21 рік, так що не так все було трагічно, якби могло бути.

Про Гіту у наших літописах дуже мало інформації. Майже невідомо, чим вона займалася, як жила, що робила. Є розповіді лиш про її смерть. Але і смерть її була не проста.

Отже. Перший син Гіти та Мономаха – Мстислав Федір Гарольд, так він мав три імені, але давайте будемо називати його зараз Мстислав Гарольд, так от він одного разу пішов на полювання і на нього напав ведмідь.

Мстислав - син Гіти й Мономаха

Мстислав отримав важкі травми і його мама Гіта пішла у хрестовий похід на Світу Землю, щоби помолитися за зцілення Мстислава. Мстислав вижив, зцілився, а Гіта померла у Хрестовому поході.

Але історик Стівен Льюїс вважає, що ця історія не правдива, бо Гіта насправді померла у німецькому місті Кельн, в монастирі святого Пантелеймона, де останні роки свого життя була черницею.

А Володимир Мономах тим часом остаточно розбив половців, а потім — назавжди уклав з ними мир з допомогою тактики шлюбної дипломатії.

РОМАН КОРЖИК

Друзі! Дякуємо, що читаєте нас!

Нам потрібна Ваша фінансова підтримка, аби далі робити контент, який популяризує Україну та бореться з російськими міфами, маніпуляціями та неправдою.

Моно: 5375 4141 3251 9074

Приват: 5168 7456 1163 3030

 

Ось лінки для миттєвих переказів, якщо не хочеться копіювати номера карток:

Клікай сюди, якщо карта моно. 

Натискай тут, коли приват. 

Раптом хочете підтримати через PayPal, то ось реквізити: romankorzhyk90@gmail.com

А ще у нас є крутий інстаграм – підпишіться, будь-ласочки:

 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Artefact – історія та культура (@artefact.journal)

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *