
День подяки: історія й традиції свята
Кожного четвертого четверга листопада, який цього року припадає на 22 число, в США традиційно святкують День подяки. Це свято, яке спочатку мало релігійне коріння, а сьогодні перетворилося на загальнонародні гуляння без прив’язки до вірувань.
День подяки, або англійською Thanksgiving Day, який став святом вираження вдячності Богу, своїми витоками сягає в американську історію. Він пов’язаний з історією про перших переселенців з Англії, які припливли до берегів Америки в 1620 році та заснували в нинішньому штаті Массачусетс Плімутську колонію, пише Новое Время.
Понад половина прибулих не змогла пережити зиму і загинула, а ті, що вижили за допомогою місцевих індіанців зайнялися землеробством. Отримавши багатий урожай, восени 1621 року колоністи запросили на вечерю принесення подяки Господу вождя й індіанців племені, яке допомогло їм вижити. Це і стало першим святкуванням Дня подяки.
Через століття, один з батьків-засновників і перший президент США Джордж Вашингтон запропонував відзначати День подяки щорічно 26 листопада. Наступні президенти США, що змінювали один одного, кожного разу призначали нову дату, коли, на їхню думку, слід було усією країною святкувати цей день, а в 1941 році був затверджений нинішній порядок святкування – кожен четвертий четвер листопада.
Традиційно відзначають це свято, зібравшись в будинку представників найстаршого покоління сімейства. За святковим обідом люди їдять ті ж страви, які були на столі під час першого свята в 1621 році, і кожен присутній вимовляє слова подяки за все хороше, що сталося в його житті за рік.
Серед традиційних страв до Дня подяки – фарширована індичка, гарбузовий або яблучний пиріг, осінній урожай: яблука, каштани, горіхи, виноград.
Це удвічі приємне свято для всіх, хто його відзначає, адже фактично з Дня подяки починається святковий сезон, який включає в себе Різдво і триватиме аж до Нового року. Також після нього настає Чорна п’ятниця – день розпродажів і божевільних знижок в США.
У нашій країні це свято не отримало такого поширення, як, наприклад, традиційний для США Хеллоуїн. В Україні швидше чекають наступного після Дня подяки сезону знижок – цю традицію наші магазини підтримують дуже охоче.
Однак якщо раптом вам захочеться долучитися до атмосфери, ми знайшли для вас рецепт ідеальної індички:
Індичка, запечена з часником і травами
Складові:
індичка
2 головки часнику
1 лимон
4 невеликих цибулини
14 гілочок свіжого чебрецю
2 ст. л оливкової олії
сіль
2 великі моркви
2 стебла селери
3/4 склянки курячого бульйону
Приготування:
- Нагрійте духовку до 190 градусів. Видаліть нутрощі індички, вимийте і висушіть паперовими рушниками. Нафаршируйте її розрізаним навпіл часником, лимоном, двома розрізаними на чверті цибулинами і 10 гілками чебрецю.
- Натріть індичку маслом і посипте чайною ложкою солі.
- Помістіть моркву, селеру, решту цибулі й чебрець у велике деко. Помістіть підставку для смаження в деко і поставте індичку на неї.
- Запікайте індичку 2,5-3 години. Накрийте птицю фольгою, якщо почне присмажуватися занадто швидко, і додайте бульйон в деко, якщо овочі почнуть пригорати.
- Після запікання вилийте сік з її порожнини в деко. Оберніть індичку фольгою і дайте охолонути протягом не менше 25 хвилин. Після цього розріжте індичку і при подачі прикрасьте травами.
Post a comment