У вівторок, 14 березня 2023 року за 75 миль або 120 кілометрів від узбережжя півострова Крим російський літак СУ-27 збив безпілотник MQ-9 Reaper США.

Російський літак знищив безпілотник MQ-9 Reaper США у Чорному морі: як це було

У вівторок, 14 березня 2023 року за 75 миль або 120 кілометрів від узбережжя півострова Крим російський літак СУ-27 збив безпілотник MQ-9 Reaper США.


 

Звідки ми про це знаємо?

Інформацію про цю ситуацію у заяві на своєму сайті поширило Європейське командування США – United States European Command.

Детальна інформація

Американський безпілотник MQ-9 Reaper виконував звичайні завдання у міжнародному повітряному просторі. На територію Російської Федерації він не залетів, знаходився за 120 кілометрів від узбережжя півострова Крим. А це – територія України, яку РФ анексувала у лютому-березні 2014 року, порушивши територіальну цілісність України, міжнародні договори та систему міжнародного права.

Два російських літаки СУ-27 наближалися до американського безпілотника майже впритул та виливали поруч з ним пальне. Для чого вони це робили? Масовий вилив пального у повітрі може привести до утворення паливної хмари. Якщо безпілотник потрапляє у паливну хмару, то він може перестати працювати або загорітися і впасти.


Російський винищувач Су-27 летить над скупченням хмар.

І от під час виливання палива, російський літак підлетів дуже близько до безпілотника й зачепив задній гвинт MQ-9.

Сайт Європейського командування США так описав цю ситуацію:

Два російські літаки Су-27 здійснили небезпечне та непрофесійне перехоплення безпілотного літака служби розвідки, спостереження та розвідки ВПС США MQ-9, який сьогодні діяв у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем.

Приблизно о 7:03 ранку (CET) один із російських літаків Су-27 зачепив гвинт MQ-9, через що американським силам довелося збити MQ-9 у міжнародних водах. Кілька разів перед зіткненням Су-27 скидали пальне та летіли перед MQ-9 у нерозважливій, екологічно небезпечній та непрофесійній манері. Цей інцидент демонструє відсутність компетентності на додаток до того, що він небезпечний і непрофесійний.

MQ-9 Reaper готується до зльоту на передовій точці озброєння та дозаправки на авіабазі Еглін, штат Флорида, 20 жовтня 2022 року.

MQ-9 Reaper готується до зльоту на передовій точці озброєння та дозаправки на авіабазі Еглін, штат Флорида, 20 жовтня 2022 року.

Командувач Військово-повітряних сил США генерал Джеймс Хекер дав такий коментар.

Пряма мова:

 

Наш літак MQ-9 виконував звичайну операцію в міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив і вразив російський літак, що призвело до катастрофи та повної втрати MQ-9. Насправді цей небезпечний і непрофесійний вчинок росіян ледь не спричинив катастрофу обох літаків. Літаки США та союзників продовжуватимуть працювати в міжнародному повітряному просторі, і ми закликаємо росіян поводитися професійно та безпечно.

 

Контекст

 

Європейське командування США (USEUCOM) відповідає за військові операції США в Європі, частинах Азії та Близького Сходу, Північного Льодовитого й Атлантичного океанів. USEUCOM складається з понад 64 000 військовослужбовців і цивільного персоналу і тісно співпрацює з членами НАТО та партнерами. Командування є одним із двох передових географічних бойових командувань США зі штаб-квартирою в Штутгарті, Німеччина.

Міністерство оборони Російської Федерації має свою версію подій. Вони заявили, що їхні винищувачі Су-27 не мають стосунку до падіння американського безпілотника MQ-9 Reaper у Чорному морі. Проте, росіяни додають, американський безпілотник наблизився до Криму й летів із порушеннями.

Ось пряма цитата із заяви російських військових:

З метою ідентифікації порушника в повітря було піднято винищувачі зі складу чергових по ППО сил. Унаслідок різкого маневрування в районі 9:30 (мск) безпілотний літальний апарат MQ-9 перейшов у некерований політ із втратою висоти і зіткнувся з водною поверхнею.

Американські журналісти вже спробували реконструювати цю ситуацію. Телеканал CBS зробив анімоване відео, кадри з якого є у вільному доступі.

Прессекретар Пентагону (Міністерство оборони США) Патрік Райдер сказав, що його відомство вже працює над розсекреченням відео, де видно як російські літаки навмисно пошкодили безпілотник.

Ось його пряма мова:

Зараз ми здійснюємо процес розсекречування відео і будемо повідомляти про актуальну інформацію щодо візуальних даних про цей інцидент.

 

 

Журнал Артефакт слідкуватиме за розвитком цього конфлітку та подаватиме огляд подій, пов’язаних з ним. 

Post a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *